serpentmanlleu.cat

El Salt del Diamant és la celebració per part dels vilatans de Manlleu per haver aconseguit derrotar la bèstia i poder mostrar el diamant recuperat com a trofeu de la gran victòria.

Aquest acte esdevé una festa que combina diferents mostres de cultura popular catalana amb la presència de música, timbals, diables i pirotècnia, teatre i festa a peu de carrer, element present a la majoria de festes majors del nostre territori.

El Salt del Diamant comença amb una representació teatral a la plaça on els dos vailets es disputen el protagonisme i el mèrit d’haver aconseguit recuperar el diamant. Per arribar a una solució ràpida un vailet proposa a l’altre un repte que esdevindrà l’essència del Salt del Diamant.
Acte seguit els vailets es barregen entre el públic i amb la música de la celebració del serpent de fons, el diamant s’encén amb pirotècnia i es dona lloc al ball del diamant on el públic assistent hi participa fent voltes als dos vailets al ritme de la música.
Una vegada el diamant ja ha estat encès, es procedeix a una petita cercavila, amb els dos vailets al capdavant per tal de fer camí cap a la part alta del Carrer Enric Delaris, lloc d’inici dels diferents Salts del Diamant que s’efectuaran durant la nit. El primer d’ells realitzat pels vailets i la resta per part del públic, principal protagonista de la festa.
L’objectiu consisteix en què diversos participants han d’alçar un company, que no pot tocar de peus a terra, i amb la massa encesa amb tres bengales a la seva espatlla han d’aconseguir baixar tot el Carrer Enric Delaris fins on hi ha situat el diamant i tornar a pujar fins al lloc d’inici amb el divertit repte que comporten el foc, el fum i la gent que omplen el carrer de punta a punta.
El Salt del Diamant és un original i esbojarrat final de la Festa del Serpent que no us podeu perdre!

Sponsors

  • Ajuntament de Manlleu
  • Associació per les Tradicions Populars Catalanes El Serpent de Manlleu
  • Diputació de Barcelona
  • Manlleu Capital del Ter