serpentmanlleu.cat

La cançó El Serpent de Manlleu  és una de les milers de cançons que es guarden a l’arxiu de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. El manlleuenc mossèn Joan Puntí Collell (1886-1962) va ser el secretari de l’Obra. La melodia popular en què es basa aquesta composició havia estat enviada a l’Obra per mossèn Joan Sala Salarich (1882-1936) l’any 1927.  Aquesta cançó va fer un gran salt endavant amb el seu registrament a mitjans de la dècada dels anys 70 del segle passat, pels Ara Va de Bo.

A finals del segle XX es va poder fer una consulta a l’arxiu de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Es van poder recuperar  un parell de versions recollides totes dues a Sant Feliu de Pallerols. D’una banda , Al poble de Manlleu  enviada a l’obra pel mestre Joaquim Sans Quintana (1882-1948)  i l’altre I allí el pont de Manlleu   cantada per Miquel Rigall Pujol (1858-1934).

La Cançó El Serpent de Manlleu  apareix en altres reculls, però, sense l’anotació melòdica.

També hi ha una versió transcrita per Josep Maria Vilarmau (1900-1947) en el Folklore del Lluçanès .Es guarda dins de l’arxiu de Vilarmau i es va poder recuperar A la vora del Ter  una variant cantada per Anna Vilalta Puigoriol (1901-1966) els anys 40 del segle passat.

Són aquestes tres versions , redescobertes a principis del segle XXI, les que el músic Pep Serdà va harmonitzar amb motiu de la presentació ,l’any 2009, del llibre El Serpent de Manlleu .

Sponsors

  • Ajuntament de Manlleu
  • Associació per les Tradicions Populars Catalanes El Serpent de Manlleu
  • Diputació de Barcelona
  • Manlleu Capital del Ter